Sla over naar de inhoud

Beetje Bang

Beetje Bang van Marly van Otterloo, 5+, ISBN 9085682118, 12,95

Mijn middelste dochtertje is regelmatig boos of bang. Gelukkig praat en knuffelt ze graag, dus de meeste gevoelens krijgen bij haar wel een plek. Maar toen ik met het boekje ‘Beetje bang’ van Marly van Otterloo thuiskwam, werd ze ineens heel stil. ‘Niet lezen mam’, zei ze, ‘dan word ik nog banger.’ Ik legde het boekje op tafel en hoewel ze er niet in wilde lezen, bekeek ze wel iedere dag de illustraties die er in staan. Na een paar dagen mocht ik één verhaaltje voorlezen. Ze hing aan mijn lippen. Op haar verzoek las ik meteen het hele boekje uit.

Kinderen die soms een ‘beetje bang’ zijn, kunnen veel plezier beleven aan dit boekje met vijf aansprekende thema’s, waaronder: verdwalen in het zwembad, je ouders die je vergeten mee te nemen, alleen thuis zijn als het onweert, niet uit bed durven omdat er spoken in je kamer zijn.

Het aardige is, dat het boekje ook tot een gesprek kan leiden over angst in het algemeen. Ben je wel eens bang voor iets? Wat voel je dan? Was je vroeger wel eens ergens bang voor en nu niet meer? Wat kun je doen als je bang bent? Hoe kun je je weer veilig voelen? Het boekje ligt inmiddels naast het bed van mijn dochtertje, en sinds kort ligt er nog een boekje bij: ‘Beetje boos’. Van dezelfde schrijfster, net zo nieuw en net zo aansprekend.

 

Published inadoptieboekrecensieopvoeding