Sla over naar de inhoud

Moeder nummer nul

Moeder nummer nul
Marjolijn Hof, Querido, ISBN 978-90-451-0725-7, 10 +

‘Mijn schema kreeg twee moederhokjes. In het ene hokje schreef ik: moeder 1, dat was mijn eerste moeder. In het andere hokje schreef ik: moeder 2, dat was mijn moeder van nu. Ik kreeg meteen spijt. Mijn moeder van nu was plotseling nummer twee geworden. Snel, voordat de juf het kon lezen, gumde ik alles uit en vulde de hokjes opnieuw in. In het eerste hokje schreef ik: moeder 0. In het tweede hokje: moeder 1.’

Fejzo is een jongen van elf die als gevolg van de oorlog in Joegoslavië is afgestaan door zijn  Bosnische moeder. Eigenlijk denkt hij nauwelijks na over zijn adoptie, totdat hij Maud leert kennen. Nieuwsgierig als Maud is, stelt ze Fejzo allerlei confronterende vragen: Waarom heeft zijn moeder hem afgestaan? Kan zijn moeder misschien net zo goed tekenen als hij? Is ze misschien een kunstenares? Fejzo weet geen antwoorden en besluit haar te gaan zoeken. Een schok voor zijn ouders, die hem wel gaan helpen, maar die hem eigenlijk nog erg jong vinden. Ook zijn Chinese zus, die zelf helemaal geen aanknopingspunten heeft om te zoeken, vindt het moeilijk.

Met hulp van zijn ouders en het adoptiebureau komt hij stap voor stap dichter bij zijn biologische moeder, maar hoe realistischer een ontmoeting wordt, hoe meer Fe ontdekt dat hij er eigenlijk nog helemaal niet aan toe is: ‘Het was net of ik een ingewikkelde tekening was begonnen. Er klopte helemaal niets van, maar ik kon niets meer uitgummen.’

Op orginele, luchtige Marjolijn-Hof-wijze stapt de schrijfster, die zelf geadopteerd is, door de gedachtenwereld van Fejzo.  Met vaste hand leidt ze hem door de warboel van gevoelens en gedachten. En tussen de ingewikkelde familie-momenten door laat ze hem verliefd worden, het schoolfeest voorbereiden en vogels tekenen op een bankje in het park.

Tot het einde van het boek blijft de lezer in spanning: gaat Fe zijn moeder ontmoeten of niet? En hoe gaan zijn ouders en zijn zus er mee om als het straks zo ver is? Een ontroerend, realistisch boek vol liefde en humor, voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.

 

Published inadoptieboekrecensieverlies en rouw