Sla over naar de inhoud

‘Fiet wil rennen’

Fiet wil rennen’, Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit (4+)
Querido, 2009, 13,95 euro, ISBN 978 90 451 0758 5

Fiet is een hyper-energieke struisvogel met eigenwijze benen en een onverzettelijke eigen wil. Hij houdt van rennen, het liefst de hele dag. Soms rent hij ook ’s nachts. Héél zachtjes, op zijn tenen. Zelfs als het regent rent Fiet. De regen klettert dan zo lekker tegen zijn kop. Vooral als hij hard gaat. Maar vandaag gaat Fiet niet hard. Er zit iets in de weg, en Fiet staat bijna stil. Het is de wind die ongelooflijk hard waait, en die de eendjes ‘als wilde klontjes op en neer doet dobberen’, die de bomen krom laat staan, en die raast en giert en rukt en plukt alsof hij wel honderd handen heeft. Hoe kan hij die wind laten stoppen? Fiet krijgt advies van eendjes, meeuwen, hazen en nog veel meer dieren, maar koppig en eigenwijs als hij is, luistert hij niet. Fiet wil gewoon rennen. ‘Hou op! schreeuwt Fiet tegen de wind, ‘je zit ontzettend in de weg!’ Maar de wind blijft natuurlijk gewoon waaien. Uiteindelijk geeft Fiet het gevecht op. ‘Goed dan’, zegt hij, als jij niet weggaat, dan ga ik wel weg.’ Hij draait zijn poten om. Daarna zijn lijf. Zijn nek. En op het laatst zijn kop en snavel. En eindelijk….. Fiet rent!

Een prachtig, origineel verhaaltje voor eigenwijze, temperamentvolle kleuters die niet kunnen stilzitten en die graag tegen de stroom in gaan. Want Fiet is hen op het lijf geschreven! De prenten van Noëlle Smit zijn sprankelend en fris, geen kleuter die niet in de lach zal schieten bij het zien van Fiet’s eigenwijze gestalte. Hoe kwader hij kijkt, hoe leuker hij wordt. Bovendien kan de wijze les van Fiet om zijn weerstand op te geven op vele ‘gezinsmomenten’ een inspiratiebron zijn. Een aanrader!

Published inadoptieboekrecensieopvoeding