Sla over naar de inhoud

Het negen maanden wonder

Het negen maanden wonder
ISBN 978 90 5897 687 1, 24,95

Op de cover van het boek ‘Het negen maanden wonder’ is een afbeelding te zien van een baby in de baarmoeder. Het kindje heeft de duim in de mond, en langs het gezichtje kronkelt een plastisch rood-roze lint. ‘Is dat de navelstreng?’ vroeg mijn 8 jaar oude dochter, onmiddellijk gefascineerd door het indringende beeld van deze slapende foetus. Die middag heb ik mijn dochter niet meer gezien of gehoord. Samen met een 13-jarige vriendin uit de straat is ze zeker twee uur lang ondergedompeld geweest in de fascinerende wereld van de groeiende baby in de baarmoeder.

In 300 foto’s geeft ‘Het negen maanden wonder’ de geheimen prijs van de avontuurlijke reis naar het leven. Alle stadia van de zwangerschap worden belicht: de bevruchting, de vorming van het embryo, de ontwikkeling van de organen, de groei van het skelet, de eeste slagen van het hart, de waarneming van licht en omgevingsgeluiden, de bevalling. Heldere, korte teksten geven steeds aan hoe het embryo zich ontwikkelt, en waar de gevaren loeren, bijvoorbeeld bij een buitenbaarmoederijlijke zwangerschap, of als de moeder alcohol of tabak gebruikt. De foto’s zijn afkomstig uit de film ‘L’Oyssée de la vie’ van Nils Tavenir.

Echt een heel intrigerend boek voor kinderen van alle leeftijden. En misschien des te intrigerender voor adoptiekinderen, die door deze foto’s een heel concreet beeld kunnen krijgen van hun leven in de onbekende buik van hun geboortemoeder.

Wie overigens houdt van maagdelijke boeken kan er beter twee kopen, want het wordt vast een veel gelezen, beduimeld exemplaar…

De integrale (in het Nederlands ondertitelde) film van Nils Tavenier is ook verkrijgbaar op DVD. De film duurt 130 minuten en is vooral voor oudere kinderen en ouders de moeite van het bekijken waard. De dvd heeft als titel ‘Het leven voor de geboorte’, en is te bestellen bij B-motion http://www.b-motion.nl/site/index.html (zie ‘Products’)

Published inadoptieboekrecensieopvoeding