Sla over naar de inhoud

Op weg naar huis

Op weg naar huis

Jan Michael, Lemniscaat, 2007, ISBN 9056379834, 13,95 euro

Het tienjarige jongetje Sam woont in een stad in Malawi; hij heeft zijn ouders verloren aan aids en moet nu met zijn tante mee naar het platteland. Alles wat hem lief was, moet hij achterlaten: zijn computer, zijn school, zijn stadse gewoontes. In het dorp van zijn tante, waar zijn moeder ook geboren is, is alles veel primitiever, er is zelfs geen electriciteit. Hoewel hij hier veel neefjes en nichtjes heeft, voelt Sam zich bij zijn tante heel eenzaam. Hij mist zijn moeder, en het stadse leven. Het enige wat hem aan zijn moeder doet denken, is een foto en een paar hippe sneakers, die hij vlak voor zijn moeders dood van haar kreeg. Die sneakers, die zelfs licht geven als hij loopt, zijn in dit boekje de metafoor voor zijn strijd en zijn verdriet. Om weer gelukkig te worden moet hij zijn verleden loslaten, en tegelijk zien wat hij hier, in dit kleine dorp, wél heeft. Het graf van zijn moeder is misschien wel ver weg, maar haar ziel zit in zijn hart. Als hij wil, kan ze daar altijd levend blijven.

‘Op weg naar huis’ gaat over verlies en verdriet, over loslaten en vasthouden tegelijk. En over opnieuw beginnen. Jan Michael beschrijft dat proces op ontroerende wijze. Daarnaast gaat ‘Op weg naar huis’ over de betrekkelijkheid van welvaart en materiële zaken. Op subtiele wijze laat de schrijfster je voelen dat er meer is dan een paar mooie schoenen of een gameboy. Tot slot werpt ‘Op weg naar huis’ een blik op het leven op het Afrikaanse platteland, waar mensen dezelfde gevoelens hebben als wij.

Een heel compleet verhaal, dat je op vele manieren kan verrijken. Absoluuut de moeite van het lezen waard, niet alleen voor tieners, maar ook voor volwassenen!

 

Published inadoptieboekrecensieverlies en rouw