Sla over naar de inhoud

Categorie: boekrecensie

Een volwassen generatie rouwt en geeft betekenis

Ervaringsverhalen van pleegkinderen en geadopteerden:

Valse start, de gevolgen van een verstoorde jeugd, Szabinka Dudevsky | Lemniscaat 2013
De Adoptiemonologen, Marina van Dongen | Scriptum Psychologie 2013

‘Er is een groot verschil tussen hoe ik mijn jeugd beleefde, en hoe ik er nu op terugkijk. Achteraf zie ik dat ik veel emoties heb geblokkeerd om goed te kunnen functioneren, maar dat heb ik als kind nooit zo ervaren. Het was gewoon een gegeven: mijn broer en ik waren kinderen van onze ouders en toevallig kwamen we uit Griekenland, klaar.’

Het zijn de eerste woorden in een interview met de uit Griekenland geadopteerde Jan Willem Mulder (25) in De Adoptiemonologen. De verschillen tussen de ervaringen in de jeugd en die in de volwassenheid vormen een rode draad in veel verhalen in het recent verschenen boek ‘De Adoptiemonologen‘; eenendertig geadopteerden zijn in dit boek door Marina van Dongen geïnterviewd over hun adoptiegeschiedenis en hoe zij daar nu, in de volwassenheid, mee omgaan. Het zijn stuk voor stuk confronterende verhalen waar het verdriet en de pijn over het afgestaan-zijn op allerlei manieren zichtbaar wordt. Jan Willem Mulder is een van die dertig geïnterviewden. Hij verwoordt wat ik in veel verhalen lees: om echt te kunnen rouwen, moesten zij volwassen worden. Dat is wat ik ook lees in de ervaringsverhalen in het boek ‘Valse start, de gevolgen van een verstoorde jeugd‘, geschreven door Szabinka Dudevsky. Zij interviewde zestien pleegkinderen die inmiddels volwassen zijn.

Stoere beroepen 1 & 2

Stoere beroepen en Stoere beroepen 2
Door Nathalie Righton en Ton Koene

Soms vraag je je af waarom een boek niet al veel eerder bestond. De inhoud is dan zo vanzelfsprekend, dat je het tien, twintig of dertig jaar geleden ook al wel had willen lezen. De boeken ‘Stoere beroepen’ en ‘Stoere beroepen 2’ zijn zulke uitgaven. Twee inspirerende boeken over honderd-en-één banen voor jongeren uit alle milieus. Is deel 1 bedoeld voor jongeren van zowel VMBO, HAVO als VWO, deel 2 richt zich specifiek op de doeners, de kinderen die niet kunnen stilzitten en het liefst gisteren nog met hun handen aan de slag hadden gewild.

Op weg naar huis

Op weg naar huis

Jan Michael, Lemniscaat, 2007, ISBN 9056379834, 13,95 euro

Het tienjarige jongetje Sam woont in een stad in Malawi; hij heeft zijn ouders verloren aan aids en moet nu met zijn tante mee naar het platteland. Alles wat hem lief was, moet hij achterlaten: zijn computer, zijn school, zijn stadse gewoontes. In het dorp van zijn tante, waar zijn moeder ook geboren is, is alles veel primitiever, er is zelfs geen electriciteit. Hoewel hij hier veel neefjes en nichtjes heeft, voelt Sam zich bij zijn tante heel eenzaam. Hij mist zijn moeder, en het stadse leven.

Het negen maanden wonder

Het negen maanden wonder
ISBN 978 90 5897 687 1, 24,95

Op de cover van het boek ‘Het negen maanden wonder’ is een afbeelding te zien van een baby in de baarmoeder. Het kindje heeft de duim in de mond, en langs het gezichtje kronkelt een plastisch rood-roze lint. ‘Is dat de navelstreng?’ vroeg mijn 8 jaar oude dochter, onmiddellijk gefascineerd door het indringende beeld van deze slapende foetus. Die middag heb ik mijn dochter niet meer gezien of gehoord. Samen met een 13-jarige vriendin uit de straat is ze zeker twee uur lang ondergedompeld geweest in de fascinerende wereld van de groeiende baby in de baarmoeder.

‘Fiet wil rennen’

Fiet wil rennen’, Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit (4+)
Querido, 2009, 13,95 euro, ISBN 978 90 451 0758 5

Fiet is een hyper-energieke struisvogel met eigenwijze benen en een onverzettelijke eigen wil. Hij houdt van rennen, het liefst de hele dag. Soms rent hij ook ’s nachts. Héél zachtjes, op zijn tenen. Zelfs als het regent rent Fiet. De regen klettert dan zo lekker tegen zijn kop. Vooral als hij hard gaat. Maar vandaag gaat Fiet niet hard. Er zit iets in de weg, en Fiet staat bijna stil. Het is de wind die ongelooflijk hard waait, en die de eendjes ‘als wilde klontjes op en neer doet dobberen’, die de bomen krom laat staan, en die raast en giert en rukt en plukt alsof hij wel honderd handen heeft. Hoe kan hij die wind laten stoppen?

Moeder nummer nul

Moeder nummer nul
Marjolijn Hof, Querido, ISBN 978-90-451-0725-7, 10 +

‘Mijn schema kreeg twee moederhokjes. In het ene hokje schreef ik: moeder 1, dat was mijn eerste moeder. In het andere hokje schreef ik: moeder 2, dat was mijn moeder van nu. Ik kreeg meteen spijt. Mijn moeder van nu was plotseling nummer twee geworden. Snel, voordat de juf het kon lezen, gumde ik alles uit en vulde de hokjes opnieuw in. In het eerste hokje schreef ik: moeder 0. In het tweede hokje: moeder 1.’

Beetje Bang

Beetje Bang van Marly van Otterloo, 5+, ISBN 9085682118, 12,95

Mijn middelste dochtertje is regelmatig boos of bang. Gelukkig praat en knuffelt ze graag, dus de meeste gevoelens krijgen bij haar wel een plek. Maar toen ik met het boekje ‘Beetje bang’ van Marly van Otterloo thuiskwam, werd ze ineens heel stil. ‘Niet lezen mam’, zei ze, ‘dan word ik nog banger.’ Ik legde het boekje op tafel en hoewel ze er niet in wilde lezen, bekeek ze wel iedere dag de illustraties die er in staan. Na een paar dagen mocht ik één verhaaltje voorlezen. Ze hing aan mijn lippen. Op haar verzoek las ik meteen het hele boekje uit.