Sla over naar de inhoud

Categorie: opvoeding

Afscheid

Columns schrijven over mijn kinderen was het allermooiste dat er was. De verbinding die ik daardoor ervoer, was altijd heel intens. Ik schrijf ‘was’, omdat de tijd mij dagelijks wijst op hun aanstormende jong-volwassenheid. Op een dag worden kinderen te oud om over ze te schrijven.

Begrip, grootste cadeau voor kind met trauma

De Zuid-Afrikaanse hechtings- en traumadeskundige dr. Renée P. Marks werkt al ruim dertig jaar met getraumatiseerde adoptie- en pleegkinderen. Volgens haar zijn de adoptieouders de belangrijkste personen bij het verwerken van vroeg trauma. Wat is trauma precies en waarom is het zo belangrijk voor adoptiekinderen dat het ‘gezien’ wordt? Lees hier het interview dat ik met haar had voor het Adoptiemagazine.

Stabiele, sensitieve zorg helpt adoptiekinderen

Een ondersteunende opvoeding is cruciaal voor een goede ontwikkeling van adoptiekinderen. Dat concludeert de Leidse promovenda Christie Schoenmaker. Ook constateert ze dat ondervoede adoptiekinderen aanvankelijk een lagere IQ-score hebben, maar dat de ondervoeding geen rol meer speelt bij het latere beroepsniveau. In het onderzoek zijn twintig jaar lang adoptiekinderen gevolgd uit verschillende landen.

Lees de samenvatting van het onderzoek op de site van de Leidse Universiteit.

Lees hier het artikel in de Volkskrant   van 1 mei

Lees hier het artikel in het Adoptiemagazine  van juni

Stoere beroepen 1 & 2

Stoere beroepen en Stoere beroepen 2
Door Nathalie Righton en Ton Koene

Soms vraag je je af waarom een boek niet al veel eerder bestond. De inhoud is dan zo vanzelfsprekend, dat je het tien, twintig of dertig jaar geleden ook al wel had willen lezen. De boeken ‘Stoere beroepen’ en ‘Stoere beroepen 2’ zijn zulke uitgaven. Twee inspirerende boeken over honderd-en-één banen voor jongeren uit alle milieus. Is deel 1 bedoeld voor jongeren van zowel VMBO, HAVO als VWO, deel 2 richt zich specifiek op de doeners, de kinderen die niet kunnen stilzitten en het liefst gisteren nog met hun handen aan de slag hadden gewild.

Het negen maanden wonder

Het negen maanden wonder
ISBN 978 90 5897 687 1, 24,95

Op de cover van het boek ‘Het negen maanden wonder’ is een afbeelding te zien van een baby in de baarmoeder. Het kindje heeft de duim in de mond, en langs het gezichtje kronkelt een plastisch rood-roze lint. ‘Is dat de navelstreng?’ vroeg mijn 8 jaar oude dochter, onmiddellijk gefascineerd door het indringende beeld van deze slapende foetus. Die middag heb ik mijn dochter niet meer gezien of gehoord. Samen met een 13-jarige vriendin uit de straat is ze zeker twee uur lang ondergedompeld geweest in de fascinerende wereld van de groeiende baby in de baarmoeder.

‘Fiet wil rennen’

Fiet wil rennen’, Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit (4+)
Querido, 2009, 13,95 euro, ISBN 978 90 451 0758 5

Fiet is een hyper-energieke struisvogel met eigenwijze benen en een onverzettelijke eigen wil. Hij houdt van rennen, het liefst de hele dag. Soms rent hij ook ’s nachts. Héél zachtjes, op zijn tenen. Zelfs als het regent rent Fiet. De regen klettert dan zo lekker tegen zijn kop. Vooral als hij hard gaat. Maar vandaag gaat Fiet niet hard. Er zit iets in de weg, en Fiet staat bijna stil. Het is de wind die ongelooflijk hard waait, en die de eendjes ‘als wilde klontjes op en neer doet dobberen’, die de bomen krom laat staan, en die raast en giert en rukt en plukt alsof hij wel honderd handen heeft. Hoe kan hij die wind laten stoppen?

Beetje Bang

Beetje Bang van Marly van Otterloo, 5+, ISBN 9085682118, 12,95

Mijn middelste dochtertje is regelmatig boos of bang. Gelukkig praat en knuffelt ze graag, dus de meeste gevoelens krijgen bij haar wel een plek. Maar toen ik met het boekje ‘Beetje bang’ van Marly van Otterloo thuiskwam, werd ze ineens heel stil. ‘Niet lezen mam’, zei ze, ‘dan word ik nog banger.’ Ik legde het boekje op tafel en hoewel ze er niet in wilde lezen, bekeek ze wel iedere dag de illustraties die er in staan. Na een paar dagen mocht ik één verhaaltje voorlezen. Ze hing aan mijn lippen. Op haar verzoek las ik meteen het hele boekje uit.